Rasinformatie

De Australian Labradoodle:

  • Heeft een hypo-allergene vacht en geeft geen allergische reacties (98% vrij)
  • Verhaart praktisch niet
  • Is zeer sociaal naar mens en dier
  • Is hoog intelligent en hoog sensitief
  • Werkt erg graag voor zijn baas
  • Is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

 

De Australian Labradoodle is er in 3 maten:

  • Standaard: 55 - 65 cm, gewicht 22 to 42 kg.
  • Medium: 45-55 cm, gewicht 15 to 21 kg.
  • Miniatuur: 35-45 cm, gewicht 10 to 15 kg.

 

Vachtinformatie

Curly

Heeft veel weg van een Poedel en moet regelmatig geborsteld worden om te voorkomen dat de vacht gaat klitten.

Pups met een curly vacht vertonen vaak direct na de geboorte al hun krullen. Ze zijn niet alleen zichtbaar in de nek maar over het hele rompje.

Fleece

Een zachte vacht met wat langere haren met een kleine krulslag erin die naar beneden hangen. Vacht is eenvoudig bij te houden door 1 x per week te borstelen.

Is de vacht bij de geboorte helemaal glad (zoals bij een cavia) dan wordt dat later waarschijnlijk een fleece vacht.

Curly fleece

Dit is eigenlijk een fleece vacht, alleen de krullen zijn iets sterker aanwezig, maar lang niet zo klein als de curly vacht van de poedel. 1 x per week borstelen is vaak voldoende.

Pups die helemaal glad zijn en maar een paar golfjes in de nek hebben, krijgen meestal een fleece / curly fleece vacht.

 

Karakter

Het temperament kan in 1 woord worden omschreven: LOL! Ze zijn altijd vrolijk, loyaal, zeer gericht op mensen, vriendelijk, speels, niet-agressief, intuïtief, zeer intelligent en gek op water. De Australian Labradoodle is een gevoelige, zachtaardige en energieke gezinshond. Het karakter is intuitief, d.w.z. ze voelen onmiddellijk de stemming en de situatie aan van de persoon bij wie ze in de buurt zijn. Als ze uitgelaten worden hangen ze graag de clown uit en binnenshuis zijn ze de rust zelve, ideaal dus!

 

De labradoodle behoort tot de groep retrievers/waterhonden en is daardoor zeer geschikt als servicehond, zoals bijvoorbeeld blindengeleidehond, ADL-hond, epilepsiehond etc. Omdat ze zo slim zijn, zijn ze uitstekend te trainen en kun je heel ver komen met hondencursussen.

 

Australian Labradoodle en kinderen

Als er 1 hond is die geschikt is voor kinderen, dan is het wel de australian labradoodle. Ze vinden kinderen zo leuk, dat ze er wel de hele dag mee willen spelen. Stel, uw kinderen zijn een hut aan het bouwen in de tuin, dan zal de doodle er de hele tijd bij in de buurt zijn. Gewoon voor de gezelligheid!

 

Ook kinderen met psychische stoornissen zoals autisme en/of ADHD reageren ontzettend goed op een australische labradoodle. De hond voelt goed aan hoe een kind zich voelt en zal zich verantwoordelijk gedragen naar het kind toe. Voor het kind betekent een labradoodle een echt maatje die hem accepteert zoals ie is.

 

Verschil Labradoodle en een Australian Labradoodle

Veel mensen halen de Labradoodle en de Australian Labradoodle door elkaar. Dit is niet terecht, want de Australian Labradoodle is niet zomaar een Labradoodle.

 

Het belangrijkste verschil tussen een Labradoodle en een Australian Labradoodle, zit in de manier waarop de honden gefokt worden. Een gewone Labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel.

 

Om een Australian Labradoodle te krijgen moet een Labradoodle eerst met een Cocker Spaniel of een Spoodle gekruist worden, dan spreekt men over een ALF1 (1e generatie Australian Labradoodle Foundation). Dit is de voorloper van de Australian Labradoodle.

 

Pas de vierde ALF generatie wordt een Australian Labradoodle genoemd. Het hele proces vergroot de kans op een hypoallergene vacht.

 

Kortom, Labradoodles zijn veel gemakkelijker om te fokken dan Australian Labradoodles. Daarom worden ‘gewone’ Labradoodles veel meer aangeboden en zijn ze bovendien goedkoper. Wil je een Australian Labradoodle, dan moet je hier een hoop geld voor betalen en is de kans bovendien groot dat je op een wachtlijst komt te staan. Dit is niet zo vreemd, aangezien Australian Labradoodle iedere keer pas na vier generaties gefokt kunnen worden.

 

Allergie en astma vriendelijk: Wat betekent dit nu in de praktijk?

Één van de voornaamste redenen waarom ik dit fantastische ras fok: mensen die allergisch zijn voor honden krijgen bij 98 van de 100 australische labradoodles geen reactie! De mensen die wel reageren zijn waarschijnlijk allergisch voor hondenspeeksel en kunnen daardoor geen enkele hond verdragen.